A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кострижівська громада
Чернівецька область, Чернівецький район

Пенсійний фонд інформує

УКРАЇНСЬКІ ЗАРОБІТЧАНИ: ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО ПЕНСІЮ

З настанням пенсійного віку українські заробітчани мають право оформити пенсію в Україні з урахуванням стажу за періоди роботи за кордоном або ж за кордоном з урахуванням стажу, набутого в Україні. У разі виїзду пенсіонера на постійне місце проживання за кордон пенсія, призначена в Україні, за заявою пенсіонера може бути виплачена йому за шість місяців наперед перед від’їздом, рахуючи з місяця, що настає за місяцем зняття з обліку за місцем постійного проживання. Під час перебування за кордоном пенсія виплачується в тому разі, якщо це передбачено міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України. Законодавство передбачає зарахування періодів праці до страхового стажу для громадян, які офіційно працюють чи раніше працювали за кордоном. Для забезпечення такого права Україна має договори з понад 15 країнами світу, в яких українці, працюючи, можуть розраховувати на пенсію. Існує два види таких договорів: за територіальним та за пропорційним принципами. За територіальним принципом: Грузія, Білорусь, Молдова, Азербайджан, Угорщина, Монголія, Румунія Виплата пенсії здійснюється тією державою, на території якої проживає отримувач. Робота за кордоном зараховується як страховий стаж в Україні. За пропорційним принципом: Болгарія, Естонія, Латвія, Литва, Іспанія, Чехія, Словаччина, Португалія, Польща Передбачається виплата пенсій кожною стороною відповідно до відпрацьованого на її території періоду. Тобто Україна окремо нараховує людині пенсію за «український» стаж згідно зі своїм законодавством, а інша країна нараховує пенсію за частину «свого» стажу за своїми законами. Якщо пенсіонер проживає в Україні, інша держава пересилає йому свою частину коштів в Україну, й навпаки, – якщо пенсіонер живе в іншій країні, то Україна переказує йому кошти за місцем проживання.

10:29:07 29.05.2023

ПРОФІЛАКТИКА ТА РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ: ВІДПОВІДАЄМО НА ВАШІ ЗАПИТАННЯ

Маєте запитання щодо профілактики нещасних випадків на виробництві та відповідних страхових виплат? Отримайте докладні відповіді, вийшовши на прямий телефонний зв'язок з фахівцями Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області 1 червня

10:42:59 26.05.2023

МЕНІ 57 РОКІВ. У ПЕРІОД ВІЙНИ ВТРАТИЛА РОБОТУ, ЗАРАЗ ПЕЕРБУВАЮ НА ОБЛІКУ В ЦЕНТРІ ЗАЙНЯТОСТІ, ОТРИМУЮ ДОПОМОГУ З БЕЗРОБІТТЯ. ЧИ БУДЕ ВРАХОВАНО ДО СТРАХОВОГО СТАЖУ ЦЕЙ ПЕРІОД ПРИ ОФОРМЛЕННІ ПЕНСІЇ?

До страхового стажу зараховуються ті періоди, протягом яких людина підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, а з дати набрання чинності Закону України від 09.07.2003 № 1058 “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (з 1 січня 2004 року) – враховуються місяці, в яких сплачено страхові внески.

08:37:00 26.05.2023

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь