A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кострижівська громада
Чернівецька область, Чернівецький район

ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ПРИЙНЯТТЯ ПРАЦІВНИКА НА РОБОТУ – НАЙПЕРШЕ ДЖЕРЕЛО ОТРИМАННЯ ІНФОРМАЦІЇ ПРО ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ ПЕНСІОНЕРА

Дата: 28.03.2023 14:13
Кількість переглядів: 57

 

 

Дані до Реєстру застрахованих осіб (про прийняття працівника на роботу, про нараховану заробітну плату (дохід, грошове забезпечення, допомогу, компенсацію) та про звільнення) вносяться на підставі відомостей зі звітності (Податковий розрахунок та Повідомлення про прийняття працівника на роботу), що надходять до Пенсійного фонду України від Державної податкової служби України в порядку міжвідомчого обміну інформацією.

Інформація про працевлаштування пенсіонерів надходить у складі Податкового розрахунку із запізненням, з огляду на терміни, які відведені на його подання - подається окремо за кожний квартал (податковий період) з розбивкою по місяцях звітного кварталу протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу). Тому першоджерелом надходження такої інформації можна розглядати «Повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту».

При поданні повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту роботодавець керується постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 №413 “Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту” (далі – постанова КМУ №413).

Важливо, що таке «Повідомлення» подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою (крім повідомлення про прийняття на роботу члена виконавчого органу господарського товариства, керівника підприємства, установи, організації) та/або резидентом Дія Сіті до територіальних органів Державної податкової служби за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором та/або до початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом резидента Дія Сіті.

Інформація, що міститься у «Повідомленні», вноситься до реєстру страхувальників та реєстру застрахованих осіб.

Отже, якщо особа, в тому числі і пенсіонер, працевлаштована до роботодавця, то перший спосіб внести інформацію до реєстру застрахованих осіб про початок трудових відносин – це подати «Повідомлення про прийняття працівника на роботу» до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором.

Також нагадуємо, однією з основних причин виникнення переплат пенсій з вини пенсіонера є несвоєчасне повідомлення органів Пенсійного фонду про працевлаштування або зайняття підприємницькою діяльністю.

Пенсіонери упродовж 10 днів зобов’язані повідомляти територіальні органи Пенсійного фонду України про обставини, що спричиняють зміну розміру пенсійної виплати або припинення її виплати з наданням документів, що підтверджують, зокрема, вступ на роботу, звільнення з роботи, реєстрацію або зняття з обліку як фізичної особи - підприємця, у разі влаштування особи, яка одержує пенсію за вислугу років, на роботу за посадою, що дає право на пенсію за вислугу років.

Неповідомлення або невчасне повідомлення про працевлаштування призводить до незаконних виплат пенсійних коштів, які підлягають поверненню органам Пенсійного фонду.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь