A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кострижівська громада
Чернівецька область, Чернівецький район

ДОБРОВІЛЬНЕ ПЕНСІЙНЕ СТРАХУВАННЯ – МОЖЛИВІСТЬ ЗАБЕЗПЕЧИТИ СОБІ ГІДНУ ПЕНСІЮ

Дата: 16.03.2023 16:53
Кількість переглядів: 112

Ухвалені Верховною Радою України зміни (Закон України від 04.11.2022 №2734 «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення механізму участі у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні») спрощують добровільну участь громадян у системі пенсійного страхування та підтримки пенсіонерів.

Добровільне пенсійне страхування передбачає самостійне визначення розміру страхових внесків та добровільну сплату на розсуд платника.

Реалізувати право на добровільну сплату страхових внесків на пенсійне страхування мають громадяни, які досягли 16-річного віку та не є пенсіонерами (або на їх користь – треті особи). До набрання чинності зазначеним Законом договори про добровільну участь в системі пенсійного страхування могли укладати лише ті, хто не є застрахованими особами, а з його прийняттям такі можливості надаються також працюючим громадянам.

Для участі в системі добровільного пенсійного страхування потрібно укласти договір з Пенсійним фондом України. Такий договір укладається в електронному вигляді через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (Портал Дія) або вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України. Ідентифікація здійснюється шляхом використання кваліфікованого електронного підпису, електронної системи ідентифікації «Bank ID», іншого засобу ідентифікації особи.

Розмір страхових внесків, періодичність і строки їх сплати людина визначає самостійно. Суми сплачених страхових внесків зараховуються за місяць, у якому надійшли кошти на рахунок Пенсійного фонду України. Цей місяць буде враховано до страхового стажу, за цей місяць буде враховано/збільшено зарплату для обчислення пенсії. У випадку переплати, тобто у разі, якщо сума сплаченого роботодавцем ЄСВ та добровільного страхового пенсійного внеску перевищить максимальну величину, з якої сплачуються страхові внески, переплата буде зарахована у наступний місяць.

При цьому дані про сплату добровільних внесків будуть вноситись в систему автоматично без подання звітності. Також інформація щодо сплати добровільного внеску буде відображена в особистому кабінеті застрахованої особи на порталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь