A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кострижівська громада
Чернівецька область, Чернівецький район

ПЕНСІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ, ЯКІ ПРАЦЮВАЛИ НА ТЕРИТОРІЇ РЕСПУБЛІКИ ПОЛЬЩА

Дата: 02.02.2023 13:03
Кількість переглядів: 66

 

 

            Питання пенсійного забезпечення громадян України, які працювали або продовжують працювати на території Республіки Польща, регулюється Угодою між Україною та Республікою Польща про соціальне забезпечення, яка набрала чинності з 01.01.2014 (далі - Угода).

Дана угода поширюється на такі види  державного пенсійного забезпечення громадян: пенсія за віком, по інвалідності, у зв'язку із втратою годувальника, за вислугу років відповідно до законодавства про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Угода передбачає пропорційний  принцип обчислення пенсій, який полягає в тому, що кожна з сторін сплачує за страховий стаж, набутий виключно на її території. Водночас, кожна держава призначатиме та виплачуватиме пенсію за страховий стаж, який становитиме не менше 12 місяців на своїй території.

Варто зазначити, що для громадян, які в Україні не набули достатнього страхового стажу, необхідного для призначення того чи іншого виду пенсії, при визначенні права на пенсію згідно з українським законодавством може бути врахований стаж, набутий на території Польщі, якщо він не збігається в часі та за умови його підтвердження відповідними компетентними органами.

При цьому, при визначенні права на пенсійне забезпечення враховується також стаж, який був набутий особою до набрання чинності Угоди.

В такому випадку громадянам необхідно звернутися до органів Пенсійного фонду України та надати документи, що засвідчують особу, польське страхове свідоцтво, довідки про працевлаштування на території Польщі або трудові договора, документи, що підтверджуються український стаж.

Таким же чином громадяни можуть реалізувати і право на призначення польської  частини пенсії не виїжджаючи за межі України. Заява про призначення пенсії відповідно до законодавства Польщі подається до органів Пенсійного фонду України. Додатково необхідно надавати банківські реквізити в іноземній валюті.

Окремо слід зазначити, що всі документи, необхідні для реалізації зазначеної вище Угоди не потребують легалізації дипломатичними або консульськими установами.

Після одержання заяви та необхідних документів відповідальна особа органу Пенсійного фонду України оформить узгоджені формуляри-зв’язку та направить їх для розгляду до компетентних органів польської сторони для офіційного підтвердження стажу чи призначення іноземної частини пенсії.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь