Кострижівська громада
Чернівецька область, Чернівецький район

ГРОШОВА ДОПОМОГА ПРАЦІВНИКАМ ОСВІТИ

Дата: 03.01.2023 09:28
Кількість переглядів: 109

 

          Педагогічні працівники, які працювали на посадах, що дають право на пенсію за вислугу років, при призначенні пенсії за віком мають право на виплату грошової допомоги у розмірі їх десяти місячних пенсій станом на день її призначення.

          Відповідно до п. 7-1 Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, грошова допомога надається за таких умов:

          - особа звертається за призначенням пенсії за віком після 01.10.2011 (після набрання чинності Законом України “Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи” від 08.07.2011 № 3668-VI);

          - особа на день досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 згаданого вище Закону, працювала в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів "е"-"ж" статті 55 Закону України "Про пенсійне забезпечення";

          - особа має страховий стаж (для чоловіків - 35 років, для жінок - 30 років) на посадах, що дають право на пенсію за вислугу років;

          - до призначення пенсії за віком особа не отримувала будь-який інший вид пенсії.

          Порядок обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги, та її виплати, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 № 1191.

          Згідно з цією постановою до страхового стажу, що визначає право на виплату грошової допомоги, зараховуються періоди роботи в закладах та установах державної та комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів "е" і "ж" статті 55 Закону України "Про пенсійне забезпечення", що передбачені переліком закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.1993 № 909 "Про перелік закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років".

          Для визначення розміру грошової допомоги враховується місячний розмір пенсії, обчислений згідно із статтями 27 і 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", станом на день її призначення.

          Виплата грошової допомоги здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України. Грошова допомога не підлягає оподаткуванню.

          Звертаємо увагу: Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 № 963.  Однак, не всі посади, зазначені у цьому переліку, дають право на отримання грошової допомоги. Право на призначення такої виплати мають особи, які працюють на посадах,  передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.1993 № 909.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь