Кострижівська громада
Чернівецька область, Чернівецький район

Ключові засади організації здорового харчування та культури харчування

Дата: 05.11.2021 14:59
Кількість переглядів: 466

Фото без опису

У МОН повідомили, що в Україні частково запустять реформу шкільного харчування з 1 вересня. Проте проводити перевірки того, чи виконують це школи, почнуть з 2022 року. Як зміниться харчування учнів – читайте у статті.

Перша леді Олена Зеленська відкрила перший регіональний форум "Реформа шкільного харчування. За її словами, глобальна реформа потрібна задля здоров’я дітей сьогодні і у майбутньому.

Зеленська сказала, що минулий рік став етапом перших конкретних кроків і здобутків у реформі шкільного харчування.

"Минулого року ми охопили всі чотири блоки проблемних питаньце, зокрема, застаріла нормативна база, питання якості та безпечності харчових продуктів, ресурсне забезпечення шкіл і культура здорового харчування", – розповіла вона. А наступним кроком, за її словами, є імплементація напрацювань на місцях.

Водночас міністр освіти та науки Сергій Шкарлет на форумі заявив, що реформа шкільного харчування повинна була повноцінно запрацювати з 1 вересня 2021 року. Але перехідний період може бути довшим.

З 1 вересня всі повинні бути активно включені в процес цієї реформи. Повернення назад не буде! Це здоров'я наших дітей!. Але ми, розуміючи, що є певні проблеми та різні можливості місцевих бюджетів, тільки з 1 січня 2022 року будемо проводити цільові перевірки та аналіз,
 – зазначив Шкарлет.

Очільник МОЗ Віктор Ляшко додав, що у середньому школярі споживають цукру втричі більше від норми. За його словами, при рекомендованих 25 грамах, діти до 3 років споживають близько 50 грамів цукру за добу, а діти шкільного віку – 67 грамів цукру.

"Перевищення норми виникає внаслідок вживання солодких газованих напоїв, яких достатньо велика кількість, а також через низьку фізичну рухливість. І це призводить до ожиріння у дітей. Наприклад, саме у шкільний період 12% хлопців і 8% дівчат мають ожиріння у віці між 11 до 17 років", – акцентував міністр.

Віктор Ляшко зазначив, що правильне харчування дітей дозволить попередити у майбутньому появу різних захворювань. Він вважає, що запроваджене нове меню у школах показує, що здорове харчуванняце не тільки корисно, а ще й смачно.

Як зміниться харчування у школах

Адже згідно з постановою уряду, з 1 вересня енергетична цінність і калорійність їжі в школах повинна відповідати віковим потребам учнів, а планування калорійності їжі залежить від режиму харчування.

Нові зміни в організації харчування в школах передбачають:

  • медик або відповідальна людина повинні вести журнал обліку виконання норм харчування, який заповнюється щодня;

  • у школах, в яких навчаються учні 1-11 класів, має бути організовано принаймні одноразове гаряче харчування;

  • формами організації харчування можуть бути: монопрофільне меню (один набір страв), мультипрофільне меню (кілька наборів страв), зразкове сезонне 4-тижневе меню і щоденне меню-розклад, яке враховує особливі дієтичні потреби дітей тощо.

Також приблизно 75% продуктів у шкільних їдальнях повинні бути рослинного походження: овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди. Так, картоплю як окрему страву можна пропонувати не більше 2-3 разів на тиждень. Відварювати овочі, щоб приготувати салати на наступний день, не можна.

Чим заборонено годувати дітей у школах:

  • м'ясні і рибні продукти промислового і кулінарного виробництва; гриби;

  • непастеризоване молоко і молочні продукти, виготовлені з непастеризованого молока;

  • непастеризовані соки, газовані напої та кава.

  • рибні, м'ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва, крім пастеризованих соків без додавання цукру і підсолоджувачів;

  • продукти (особливо чипси, сухарики) з вмістом солі більше 0,12 грам на 100 грам готового продукту або з вмістом цукрів більше 10 грам на 100 грам готового продукту;

  • також заборонено продавати кондитерські вироби та солодкі зернові продукти, вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати.

Окрім того, всі школи повинні будуть:

  • скоротити кількість цукру в 2 – 2,5 рази;

  • зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі з 60 – 80 грамів до 30 – 50 грамів;

  • збільшити кількість м'яса в раціоні в залежності від віку учнів;

  • збільшити кількість молочних продуктів в раціоні.

Експерти на чолі з Клопотенком вже розробили нове шкільне 4-тижневе меню для учнів, яке складається зі 160 стравШеф-кухар розповів, що дещо здорожчає нове шкільне меню.

За його словами, якщо раніше для приготувати їжі за всіма вимогам треба було 14 гривень, то зараз це буде 14 гривень і 50 копійок. А для кращого харчування і якості продуктів, – від 14 до 25 гривень.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь