A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кострижівська громада
Чернівецька область, Чернівецький район

Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області інформує.

Дата: 22.06.2021 11:29
Кількість переглядів: 1616

Відбулися зміни в порядку отримання окремих виплат, що здійснюються органами Пенсійного фонду України

З 01.04.2021, у зв’язку із набранням чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16.12.2020 № 1279 «Деякі питання організації виплати пенсій та грошової допомоги», змінено порядок виплати допомоги на поховання пенсіонера та недоотриманої пенсії у зв’язку з його смертю. До внесення змін, їх виплата здійснювалась через установи ПАТ «Укрпошта» разовими дорученнями. Відтепер, у вказаних випадках, кошти виплачуватимуться органами Пенсійного фонду шляхом їх зарахування на поточний рахунок одержувача (особи, яка має право на отримання виплат у зв’язку із смертю пенсіонера) в  банку, який є уповноваженим на проведення розрахунково-касових операцій з коштами Пенсійного фонду України. Отож, для оформлення таких виплат, при зверненні до сервісного центру крім основних документів  необхідно надати реквізити рахунку, відкритого в одному з  уповноважених банків за вибором одержувача, на який скеровуватимуться кошти. З їх переліком можна ознайомитись за посиланням: https://www.pfu.gov.ua/1906048-perelik-bankiv-upovnovazhenyh-na-vyplatu-pensij/ 

 

Громадяни, які набувають право власності на житло уперше, звільняються від  сплати збору на пенсійне страхування

23 вересня 2020 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову №866 «Про внесення змін до Порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій», якою врегульовано питання  щодо підстав для  звільнення від сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування.

Зокрема, визначено перелік документів, які необхідно надати нотаріусу для звільнення від сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування:

1. Заява фізичної особи про те, що вона не має та не набувала права власності на житло (в тому числі не приватизовувала, не успадковувала, не отримувала у дар, не купувала, зокрема, як частку в спільному майні подружжя).

2. Відомості з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (з урахуванням відомостей з невід’ємної архівної складової частини цього Реєстру про набуття, зміну і припинення речових прав на нерухоме майно, про внесені зміни до відповідних записів Державного реєстру речових прав на нерухоме майно) про відсутність зареєстрованих за такою особою прав власності на житло.

3. Довідка з усіх місць проживання (після 1992 року) про невикористання житлових чеків для приватизації або використання їх для приватизації частки майна державних підприємств і земельного фонду.

Нотаріальне  посвідчення договорів купівлі-продажу нерухомого майна здійснюється без документального підтвердження сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування  з операцій купівлі-продажу нерухомого майна за наявності інформації та документів, які підтверджують звільнення від сплати збору, передбачених Постановою.

З текстом Постанови можна ознайомитись за посиланням: https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-poryadku-splati-zboru-na-obovyazkove-derzhavne-pensijne-strahuvannya-z-okremih-vidiv-gospodarskih-operacij-866230920

 

Щоб уникнути пенсійних переплат своєчасно повідомляйте Пенсійному фонду про зміну персональних даних

Формування виплатних відомостей та виплата пенсії здійснюється на основі даних персональної облікової картки в системі персоніфікованого обліку й Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування, а також на підставі документів, які посвідчують особу та підтверджують громадянство України. Внаслідок неподання пенсіонерами чи страхувальниками інформації про зміну персональних даних (прізвища, місця проживання, фактів працевлаштування чи звільнення з роботи) відбувається некоректне нарахування пенсійних чи соціальних виплат. Про зміну даних необхідно повідомляти Пенсійному фонду в 10-денний термін з моменту їх виникнення, інакше не уникнути клопотів, пов’язаних з поверненням надміру нарахованих коштів. Переплату, яка виникла з вини пенсіонера в результаті ненадання чи надання ним недостовірних відомостей, або внаслідок подання роботодавцем неправильних даних про працівника, на основі яких була призначена пенсія, неодмінно доведеться повертати або добровільно, або шляхом стягнення відповідних сум Пенсійним фондом, або ж у судовому порядку.

Отже, щоб уникнути переплат пенсій та наступного їх повернення, пенсіонери повинні пам`ятати про необхідність подання достовірних відомостей для призначення чи перерахунку пенсійних виплат, а страхувальники – відповідально ставитися до виконання своїх посадових обов’язків та не допускати надання неправдивих даних про своїх працівників. Для внесення актуальних паспортних даних до інформаційної бази Пенсійного фонду України потрібно подати заяву про їх зміну або особисто – в сервісних центрах Фонду в області, або дистанційно – через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua), авторизувавшись за допомогою кваліфікованого електронного підпису або системи інтегрованої ідентифікації GOV ID.

 

Частиною четвертою статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено щорічний перерахунок пенсії з 1 квітня особам, які після призначення (попереднього перерахунку) пенсії продовжували працювати та набули необхідний страховий стаж. Такий перерахунок пенсій проводиться для пенсіонерів, які після призначення (перерахунку пенсії) продовжували працювати та набули не менш як 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, або менш як 24 місяці страхового стажу, але після призначення (попереднього перерахунку)  пенсії пройшло не менш ніж два роки.

Право на автоматизований перерахунок визначає страховий стаж, набутий на 1 березня року, в якому проводиться перерахунок. У зв’язку з тим, що дані до реєстру застрахованих осіб про страховий стаж за січень-лютий 2021 року надійдуть у складі єдиної звітності зі сплати податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску, яку страхувальники зобов’язані подати  до 10 травня, перерахунок буде проведено у червні з урахуванням відповідної доплати з квітня поточного року.

Увага! Пенсіонеру не потрібно додатково звертатись до органів Пенсійного фонду України, адже перерахунок відбуватиметься в автоматичному режимі.

 

«Автоматичне призначення пенсії»: сервіс для майбутніх пенсіонерів

Для майбутніх пенсіонерів працює сервіс «Автоматичне призначення пенсії».

Необхідну для призначення пенсії інформацію можна подати завчасно.

Якщо ви не пенсіонер – авторизуйтесь на вебпорталі Фонду (https://portal.pfu.gov.ua) за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП); заповніть анкету-заяву (зокрема інформацію про себе, дані щодо обраного способу виплати призначеної пенсії та отримання пенсійного посвідчення); прикріпіть скановані копії документів (обов’язкові та ті, які вважаєте за необхідне надати для підтвердження права на доплати та пільги); підпишіть анкету-заяву КЕП; надішліть анкету-заяву до органу Фонду.

При досягненні пенсійного віку буде прийнято рішення щодо призначення пенсії та повідомлено заявнику.

Кількість буковинців, які скористалися цією послугою, постійно зростає. Лише впродовж квітня 2021 року подано понад тисячу анкет-заяв на автоматичне призначення пенсії.

 

З червня розпочався перехідний період запровадження е-лікарняних

У червні розпочався перехідний період запровадження електронних листків непрацездатності, який триватиме до кінця серпня 2021 року. Протягом цього часу громадяни мають можливість отримати як електронний, так і паперовий листок непрацездатності.

Згідно з чинними законодавством Електронний реєстр листків непрацездатності формує та веде Пенсійний фонд України.

Електронний лікарняний формується в Електронному реєстрі листків непрацездатності на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність.

В особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua) роботодавець має доступ до інформації щодо електронних листків непрацездатності по співробітниках, які працюють за основним місцем роботи, зокрема, номер лікарняного, дата його відкриття, закриття. Роботодавець автоматично отримує необхідну інформацію для нарахування коштів, зокрема, щодо тривалості страхового стажу працівників, формує заяву-розрахунок та здійснює виплату.

Запровадження е-лікарняних:

спрощує оформлення тимчасової непрацездатності;

скорочує час від оформлення до нарахування допомоги;

унеможливлює зловживання під час обігу листків непрацездатності;

мінімізує застосування штрафних санкцій через імовірні помилки в оформленні листків непрацездатності.

Новий порядок видачі електронних листків непрацездатності регулюється:

постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 №328 «Деякі питання організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього»;

постановою Верховної Ради України від 03.02.2021 № 1192-IX «Про заходи щодо запровадження Електронного реєстру листків непрацездатності»;

наказом Міністерства охорони здоров’я України від 01.06.2021 № 1066, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 02.06.2021 за № 728/36350 «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки».

 

Набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі»

10 червня 2021 року набув чинності Закон України від 5 лютого 2021 року № 1217-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі».

Законом запроваджується облік трудової діяльності в електронній формі, що дозволяє не оформляти/не вести паперові трудові книжки.

Пенсійний фонд України протягом п’яти років має включити до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування відсутні дані про трудову діяльність працівників на підставі відомостей, наданих страхувальниками.

За наявності повної інформації в реєстрі застрахованих осіб про всі періоди трудової діяльності особи пенсію за віком буде призначено автоматично  (без звернення особи) з дня, що слідує за днем досягнення пенсійного віку.

За бажанням особа може  одержувати пенсію з більш пізнього віку.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь