A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кострижівська громада
Чернівецька область, Чернівецький район

Стратегія соціально-економічного розвитку Кострижівської територіальної громади на 2021-2025 роки.

Дата: 25.01.2021 09:22
Кількість переглядів: 1568

Стратегія соціально-економічного розвитку Кострижівської

територіальної громади на 2021-2025 роки.

 

Вступ: загальні положення

Стратегія соціально-економічного розвитку (далі Стратегія) Кострижівської територіальної громади складена на основі плану заходів на 2021 -2025 рр., а також в рамках реалізації стратегії розвитку Чернівецької області на період до 2027 року.

В основі методики розроблення Стратегії – вимоги законодавства України, насамперед, Закону України «Про державну регіональну політику» та Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» а також, враховані Положення Кабінету Міністрів України № 621 Постанови від 26.04.2003 року «Про розроблення прогнозних і програмних документів економічного і соціального розвитку та складання проектів бюджетної декларації та державного бюджету ( із змінами та доповненнями).

Проєкт Стратегії  на 2021-2025 рр. формувався в умовах:

  • складної економічної ситуації в нашій громаді та і в Україні через закриття підприємств, катастрофічне зменшення робочих місць, невдоволення серед населення роботою, як органів виконавчої влади так і органів місцевого самоврядування;
  • більшість мешканців громади відчувають на собі вплив негативних факторів, притаманний сільській місцевості України, недостатній рівень охорони здоров`я, погана якість доріг, брак освітлення, погіршення якості води та стану навколишнього природного середовища, незадовільний характер сфери сервісу та ін.

Як наслідок – значна частина мешканців громади схильна залишати її межі.

Проєкт Стратегії враховує нинішній стан Кострижівської громади, основні приорітети розвитку наших населених пунктів, конкретні завдання щодо підвищення ефективності використання виробничого та трудового потенціалу та водночас пропонує позитивний варіант її розвитку. Ґрунтується на комплексі галузевих програм, законодавчих та правових актів, пропозиціях та думках депутатського корпусу, керівників бюджетних установ, структурних підрозділів Кострижівської селищної ради, підприємств та організацій сіл та селища, спирається на цінності, які висловлюються та шануються  мешканцями громади.

Стратегія дає відповіді на ключові питання, що стоять перед громадою: збереження її середовища, підвищення ступеня комфортності, створення безпечного простору для життя та ведення бізнесу, стимулювання  громадської  та  підприємницької активності, розвиток власних продуктивних сил, зокрема – розвиток туризму, модернізація інфраструктури, розширення пропозиції робочих місць, що в цілому відповідає як її інтересам, так і засадам державної регіональної політики.

З метою реалізації комплексного підходу до планування Стратегії було проаналізовано факти, які вдалося досягнути в попередній період.

В результаті сформовано основні цілі та напрямки роботи, реалізація яких за відносно поміркованих капіталовкладень та збільшення участі мешканців громади у її розвитку та благоустрої дозволяє сподіватись на позитивні зміни.

 

І.  Стратегічні цілі розвитку громади

  1. Створення сприятливих умов для провадження економічної діяльності та розвитку бізнесу в громаді.
  2. Покращення умов проживання, якості послуг що надаються, розширення інфраструктури.
  3.  Розвиток людського капіталу громади, як основа соціально-економічного зростання.

 

Успішне досягнення цілей пов’язане з підготовкою та реалізацією відповідних завдань.

    

ІІ. Основні завдання

 

  1. Промислова, економічна діяльність та розвиток бізнесу в громаді.
    1. Агропромисловий комплекс.

Економіка Кострижівської громади в основному спирається на сільське господарство. На території ТГ на належному технологічному рівні працюють одне агропромислове підприємство «Західний Буг» та шість товаровиробників, які обробляють як землі запасу Кострижівської ТГ, так і земельні частки (паї) жителів наших населених пунктів.

         З метою сприяння розвитку агропромислового виробництва на 2021 – 2025 рр. передбачається здійснити комплекс заходів:

  • проведення інвентаризації земель сільськогосподарського призначення всіх населених пунктів як в межах, так і поза межами населеного пункту, з метою збільшення дохідної частини бюджету;
  • виділити кошти з бюджету Кострижівської селищної ради на створення електронної карти населених пунктів, на оплату проектній організації, що буде виконувати дані роботи;
  • вивчення роботи успішних сільськогосподарських кооперативів за межами громади та впровадження їх досвіду;
  • сприяти просуванню на ринку товарів, виготовлених на території громади;
  • пошук інвесторів для створення інфраструктури агропромислового ринку, в тому числі і закордонних.

 

    1.  Розвиток виробництва та просування інвестиційних пропозицій.

Реалізація цього завдання є критично важливою для розвитку громади. Зважаючи на те, що на даний час важливі бюджетоутворюючі підприємства, що були розташовані на території смт. Кострижівка знищені або практично не працюють, тому для його реалізації передбачається:

  • визначитися з пріоритетними напрями економічної діяльності;
  •  розробити детальну процедуру купівлі, продажу комунального майна чи його оренди;
  •  визначити території пріоритетного інвестиційного розвитку громади та їхню спеціалізацію;
  •  розробити інвестиційні пропозиції, розмістити їх на сайті селищної ради.

 

    1.  Створення сприятливого середовища для розвитку бізнесу.

Малий та середній бізнес, який діє на території громади перетворюється на важливий сектор економіки і суттєво впливає на забезпечення населення необхідними товарами та наданням послуг, забезпечує зайнятість населення та суттєво впливає на формування дохідної частини бюджету селищної ради. Споживчий ринок займає одне з провідних місць у соціальній сфері та інфраструктурі. Торгівля забезпечує надходження до бюджету повної частини коштів, сприяє зміцненню фінансової системи, є необхідною умовою розвитку виробництва. Основні завдання на 2021-2025 рр.:

  • залучення інвестицій як державних, так і закордонних для впровадження бізнес-проектів на території громади;
  • забезпечення реалізації державної політики у сфері послуг;
  • сприяння підтримки товаровиробників на місцевому рівні;
  • виділення земельних ділянок в оренду для встановлення торгівельних павільйонів з продажу товарів;
  • закінчення впорядкування селищного ринку для реалізації продукції власного виробництва, так і ярмарків по забезпеченню жителів ТГ товарами широкого вжитку.

 

    1.  Будівництво, енергоефективність та енергозбереження.

Кострижівська селищна рада буде продовжувати співпрацювати з усіма можливими структурами в напрямку залучення інвестицій для покращення життєдіяльності населених пунктів, які відносяться до Кострижівської ТГ.          

 

На території Кострижівської ТГ у 2021-2025 рр. за рахунок інвестицій планується:

  • з метою впровадження енергоефективних заходів та енергозберігаючих технологій планується переведення опалювальних систем бюджетних установ на альтернативні види палива;
  • реконструкція, а в подальшому будівництво очисних споруд в              смт. Кострижівка;
  • капітальний ремонт даху будинку культури в с. Прилипче;
  • встановлення сортувальної лінії на селищному сміттєзвалищі та його огородження;
  • капітальний ремонт даху адмінбудинку с. Звенячин;
  • встановлення додаткових ящиків для сортування побутових відходів

 

    1.  Розвиток туристичної привабливості громади.

Враховуючи те, що населенні пункти нашої громади розташовані в мальовничій місцевості поблизу р. Дністер, як додаткова і дуже цікава складова розвитку громади, розглядається туризм. Передбачається низка завдань та проектів із збереження об’єктів історично -культурної спадщини:

  • проведення обліку всіх об’єктів історично-культурної спадщини незалежно від їх значення, що розташовані на теренах громади;
  • надання консультативно-дорадчої допомоги підприємцям при проведенні діяльності у сфері екологічного та зеленого туризму;
  • підготувати та поширити інформацію про наявні та нові туристичні маршрути.  

 

  1. Покращення умов проживання.

Реалізація зазначеного завдання має на меті створення на теренах громади комфортних умов проживання. Крім наявності робочих місць та рівня оплати праці, спостерігається підвищення вимог до побуту, що необхідно враховувати громаді.

 

    1.  Забезпечення чистоти навколишнього середовища, здійснення заходів з екологічної безпеки.

Охорона навколишнього природнього середовища населених пунктів с. Звенячин, с. Йосипівка, с. Прилипче, с. Степанівка, смт. Кострижівка є одним з найважливіших чинників санітарного благополуччя населення, яке проживає на наших територіях і потребує покращення. Враховуючи те, що на території громади розташовано багато стихійних сміттєзвалищ, а також, що сміттєзвалище в смт. Кострижівка знаходиться на вищому рівні, ніж сам населений пункт, вітрами заноситься сміття, стічні води стікають до русла річки Дністер, що також впливає на погіршення епідеміологічного благополуччя населення.

 

Тому метою даного розділу Стратегії є:

  • роздільна утилізація побутових відходів, їх сортування шляхом встановлення розподільчої лінії;
  • поточний ремонт під`їзної дороги до селищного сміттєзвалища, його огородження та підтримування в належному стані;
  • будівництво селищних очисних споруд у ключових точках можливого збору каналізаційних стоків за рахунок інвестиційних коштів від участі у регіональних та державних проектах;
  • організувати єдине місце складування твердих побутових відходів (ТПВ) на сміттєзвалищі в смт. Кострижівка;
  • обсадити деревами нижню частину дороги на початку заїзду на Кострижівський полігон ТПВ з метою закриття непривабливого виду сміттєзвалища;
  • організувати вивезення побутових відходів у всіх населених пунктах ТГ за кошти жителів;
  • розробити програму поетапної очистки території громади від засмічення та несанкціонованих сміттєзвалищ.

 

2.2 Техногенна безпека.

     У 2021-2025 рр. основну увагу передбачається зосередити на виконанні завдань регіональних та державних програм, в тому числі:

  • програми запобіганню виникнення надзвичайних ситуацій, оперативного реагування на них та забезпечення пожежної безпеки в Чернівецькій області;
  • програми створення і використання матеріальних резервів для ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного та природнього характерів та їх наслідків;
  • постійне виділення коштів для безперебійного функціонування пожежної команди.

 

2.3 Житлово-комунальне господарство та розвиток інфраструктури.

З метою реалізації розвитку житлово-комунального господарства передбачається провести інвентаризацію та енергоаудит об`єктів ЖКГ та вжити заходів спрямованих на:

  • виконання робіт по теплопостачанню будинків культури сіл Звенячин, Прилипче та смт. Кострижівка;
  • проведення поточного ремонту будинків культури сіл Звенячин, Прилипче та смт. Кострижівка;
  • завершення робіт по встановленню мережі водопостачання в смт. Кострижівка;
  • ремонт мережі водопостачання в с. Прилипче;
  • поточний, капітальний та ямковий ремонт асфальтних, гравійних доріг в населених пунктах громади;
  • поточний ремонт проїздів, тротуарів, доріг на території навчальних закладів, дошкільних установ наших населених пунктів;
  • облаштування кострижівського селищного пляжу, парку відпочинку з встановленням освітлення та лавочок за рахунок підприємців та бюджетних коштів;
  • облаштування спортивного майданчику по вулиці О. Кобилянської в селищі Кострижівка.

 

  1. Розвиток людського капіталу та соціальна сфера.

Досягнення сталого демографічного розвитку повинно відбуватися шляхом створення необхідних умов для зміцнення репродуктивного здоров`я населення, формування та стимулювання здорового способу життя, підтримки молоді, організації змістовного дозвілля та відпочинку. З метою поліпшення здоров`я, зниження смертності та збільшення тривалості життя планується створити умови для забезпечення доступу до обов`язкового якісного медичного обслуговування та диспансеризації, проведення профілактичних оглядів всіх верств населення, розширення доступу жителів, особливо дітей і підлітків, до фізкультурно-спортивних і оздоровчих закладів, використання в повному обсязі спортивних залів ЗОШ та НВК не тільки для занять учнів, але і жителів населених пунктів нашої громади. Для збереження культурних традицій наших населених пунктів, відродження сіл та селища та продовження тривалості життя наших жителів, забезпечення сучасних умов проживання Кострижівською ТГ передбачається ряд практичних заходів.

 

 

 

 

 

 

3.1 Для поліпшення демографічної ситуації, головними завданнями на 2021-2025 рр. передбачається:

  • проведення інформаційно-роз`яснювальної роботи стосовно права на окремі види державної допомоги сім`ям у яких народжуються діти;
  • сприяння в поєднанні жінками професійної зайнятості з материнством;
  • зобов`язати працівників апарату Кострижівської селищної ради співпрацювати з вітчизняними та міжнародними благодійними організаціями, які займаються оздоровленням та відпочинком дітей;
  • запровадження контролю запобіганню насильства у сім`ї, регулярне відвідування неблагополучних та багатодітних сімей, надання їм матеріальної та гуманітарної допомоги;

 

3.2 Зайнятість населення та ринок праці.

  • посилення контролю за дотриманням вимог законодавства про працю, зайнятість населення та про загальне обов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, забезпечення реалізації прав і гарантій працівників, недопущення випадків використання найманої сили без належного оформлення трудових відносин з роботодавцем;
  • залучення до громадських робіт безробітних громадян;
  • в рамках обласної програми зайнятості населення передбачити здійснення комплексу заходів спрямованих на активізацію економічної діяльності жителів, розширення сфери застосування праці, перекваліфікацію, створення умов для самостійної зайнятості та соціальної підтримки безробітних громадян.

 

3.3 Соціальне забезпечення.

З метою соціального захисту найуразливіших верств населення в межах реалізації ти введення в дію державної програми «Соціальна громада» планується:

  • сприяння забезпеченню виплати допомоги багатодітним сім`ям, людям з особливими потребами тимчасової державної допомоги;
  • в рамках державної програми «Соціальна громада» покращити обслуговування населення в соціальній сфері.

 

 

 

 

 

 

 

3.4 Медицина.

     Стан здоров`я населення громади зумовлює рівень продуктивності праці в суспільстві та значною мірою впливає на перспективи його соціально-економічного розвитку. Тому одним з основних напрямків діяльності виконкому Кострижівської селищної ради буде полягати в задоволені потреб населення в отриманні медичних послуг та забезпечення населення доступною медичною допомогою в рамках програми протидії поширенню інфекційних захворювань, запобіганню та лікуванню серцево-судинних і судино-мозкових захворювань передбачається:

  • розширення доступу селян до спеціалізованої медичної допомоги шляхом проведення обов`язкової диспансеризації населення один раз на рік із залученням фахівців та діагностичного обладнання;
  • сприяння укомплектуванню Кострижівської амбулаторії ПМСД необхідним діагностичним обладнанням за рахунок коштів бюджету Кострижівської селищної ради та коштів жителів громади;
  • стимулювання до залучення коштів різних суб`єктів господарювання, приватних, комерційних структур для розширення матеріальної бази Кострижівської амбулаторії ПМСД, Звенячинського, Йосипівського, Прилипчанського ФАПів.

 

3.5 Освіта.

     В рамках обласних та державних програм розвитку освіти на 2021-2025 рр. передбачається:

  • підтримка іміджу та престижу Кострижівської ЗОШ І-ІІІ ступеня і дошкільного навчального закладу;
  • покращення якості навчання у Звенячинському НВК;
  • вирішення питання створення на базі Кострижівської ЗОШ І-ІІІ ступеня опорного навчального закладу;
  • збільшення охоплення учнів профільним навчанням;
  • здійснення всіх необхідних організаційних заходів щодо якості проведення підготовки учнів до ЗНО в 2021-2025 рр.;
  • доведення вартості харчування учнів 1-11 класів до натуральних норм;
  • підтримка проведення науково-практичних конференцій та семінарів у всіх школах територіальної громади.

 

 

 

 

 

 

3.6 Розвиток культури

Пріоритетними напрямками соціально-економічного розвитку громади в галузі культури буде відродження, збереження та розвиток української національної культури, зміцнення і примноження культурного потенціалу в усіх населених пунктах, покращення естетичного виховання та мовлення. Мета даного завдання – розкриття творчого потенціалу та підтримки потягу до мистецтва різних верств населення, відродження традицій, звичаїв та обрядів, збереження національної культурної спадщини, організації дозвілля і урізноманітнення форм культурного обслуговування населення наших населених пунктів.

З метою забезпечення подальшого розвитку культури, духовності планується забезпечити:

  • практику проведення сільських та церковних свят, оглядів, конкурсів, фестивалів фольклорного мистецтва, української народної пісенної творчості;
  • відродження та розповсюдження надбання традиційної культури, залучення культурно-просвітницьких та духовних закладів до організації дозвілля для дітей, юнацтва, молоді та дорослого населення;
  • забезпечення регулярного функціонування будинків культури, проведення розважальних вечорів не тільки в приміщеннях будинків культури, на березі річки Дністер, а й з можливістю в майбутньому проведення фестивалів, конкурсів та популяризації відпочинку в населених пунктах нашої громади.

 

3.7 Фізичне виховання та спорт.

     У рамках реалізації селищної програми розвитку фізичної культури і спорту на 2021-2025 рр., передбачається:

  • залучення громадян до регулярних занять фізичною культурою і спортом;
  • фінансова підтримка збірних команд територіальної громади по різних видах спорту;
  • проведення фізкультурно-оздоровчої та спортивно-масової роботи в навчальних закладах за місцем проживання;
  • оновлення спортивного інвентаря у навчальних закладах сіл Прилипче, Звенячин та смт. Кострижівка;
  • проведення змагань у рамках територіальної громади, приурочених до визначних державних свят.
  • Благоустрій стадіонів с. Прилипче, с. Звенячин, смт Кострижівка та капітальний ремонт футбольного майданчика з штучним покриттям

 

 

 

 

  1. Фінансове забезпечення Стратегії.

Забезпечити фінансування Стратегії соціально-економічного, культурного, духовного розвитку територіальної громади сіл Звенячин, Йосипівка, Прилипче та Степанівка, смт. Кострижівка на 2021-2025 рр. шляхом проведення організаційних заходів по збільшенню надходжень до селищного бюджету та благодійних фондів, а саме:

  • домогтися сплати відповідних податків і зборів всіма суб`єктами підприємницької діяльності, власниками часток (паїв);
  • провести інвентаризацію земельних ділянок з метою заключення договорів оренди землі згідно грошової оцінки;
  • визначити перелік земельних ділянок та майна які можна запропонувати інвесторам;
  • створити сайт селищної ради, на якому вносити наші пропозиції інвесторам;
  • домагатися своєчасної виплати реальної заробітної плати суб`єктами підприємницької діяльності та сплати податків і всіх обов`язкових платежів;
  • відкрити спеціальний рахунок, до якого залучати кошти як юридичних, так і фізичних осіб і витрату даних коштів проводити тільки за цільовим призначенням з метою благоустрою наших населених пунктів;

 

  1. Податково-бюджетна діяльність.

Головними напрямками щодо забезпечення наповненості бюджету на 2021-2025 рр. являються:

  • забезпечення повноти сплати орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, згідно нормативно-грошової оцінки, беручи до уваги договори оренди, у відповідності до нормативно-правових актів та законодавства України;
  • удосконалення управління приватними земельними ділянками шляхом передання їх в оренду згідно договорів;
  • забезпечення першочергових та соціально-захищених видатків;
  • цільове та раціональне використання бюджетних коштів;
  • обмеження окремих видатків утримання сільських та селищної ради;
  • скасування та недопустимість по сплаті місцевих пільг та зборів, що призводять до необґрунтованих втрат місцевого бюджету;
  • посилення контролю за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів, вжиття дієвих заходів щодо попередження місцевих порушень та їх вчасне усунення.

 

  1.  Очікуваними результатами реалізації програми є:                

покращення умов проживання на території ОТГ;

  • підвищення стандартів надання комунальних послуг;
  • покращення стану технічної інфраструктури громади;
  • зменшення витрат енергоносіїв на утримання комунальних закладів;
  • покращення санітарного та естетичного стану території громади;
  • підвищення якості надання освітніх послуг;
  • підвищення якості надання соціальних послуг;
  • покращення матеріальної бази комунальних закладів;
  • створення належних умов для надання адміністративних послуг;
  • масове залучення жителів громади до регулярних занять фізичною культурою і спортом
  • підвищення культурного рівня населення;
  • активізація культурного життя в громаді;
  • залучення мешканців до активної участі в громадському житті;
  • збільшення доходів місцевого бюджету;
  • сприяння розвитку бізнесу;
  • збільшення обсягів залучення інвестицій.

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь