A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кострижівська громада
Чернівецька область, Чернівецький район

Є така думка

Дата: 20.01.2021 20:18
Кількість переглядів: 688

Фото без описуБатьки ініціюють створення окремого інформаційного сайту, або розділу на сайті Кострижівської громади з питань освіти та виховання. Запрошуємо всіх висловлювати свої пропозиції, поради, а також активно брати участь.

Що спонукало батьків мати таку інформаційну освітню платформу. Дуже багато помилок допускають батьки у вихованні дітей, втрачаємо нове покоління, діти також розгублені. Нерідко батьки скаржаться, мовляв, нині діти некеровані, агресивні, непередбачувані і звинувачують кого завгодно, але тільки не себе. А, можливо, проблема саме в батьках?

Сучасні засоби масової інформації, новітні технології, мода помітно впливають на дитячу свідомість, але її глибинні основи формуються саме у сім’ї.

Тож якими будуть діти в першу чергу залежить від батьків. Учені у всі часи наголошували на помилках батьків у дитячому вихованні.

1. Найголовніше з них це те, що батьки аби примусити дитину слухатися часто застосовують погрози та фізичне покарання. Хоча це не найкращий вихід. Слово – найсильніша зброя. Мудре добре, сильне, а головне щире і впевнене.

2. Інколи батьки вимагають від дітей неможливого. Скажемо, як син – підліток може не курити, якщо батько має цю шкідливу звичку. Тому не слід забувати, що першим прикладом для наслідування є батьки, їх вчинки та поведінка.

3. Дуже важливо у вихованні дитини – навчитися не потурати її примхам. Зрозуміло, важко стриматися аби не купити саме цю машинку для дітей – тут і зараз, як цього вимагає маля, влаштовуючи істерику в магазині. Але, мабуть, найважче у вихованні дитини не підкорятися її істерикам, а для цього треба мати батькам силу волі та терпіння. Запам’ятайте ви – батьки і дитина має слухатися вас. А якщо потурати у дошкільному віці, можете взагалі втратити контроль над дитиною.

4. Ще одна помилка багатьох батьків – це те, що вони порівнюють дитину з іншими. Зрозуміло, що всі хочуть аби їхня дитина була найрозумнішою, найкрасивішою і найдобрішою. Щоби примусити вчитися батьки ставлять у приклад однокласників. Але треба пам’ятати, що всі люди різні. Може перш ніж вимагати від неї знання, вміння, треба стимулювати її до виконання певних обов'язків, перш за все зацікавивши дитину.

5. Помиляються ті батьки, котрі вважають що з’ясування стосунків – їх особиста справа. Діти відчувають, що в родині щось не так, хоча і не говорять про ці суперечки між батьками. Безпосередньо впливають на дитину, на її психічний розвиток, тому, якщо дуже «накипіло», виберіть момент коли дітей немає вдома.

6. На думку психологів не можна надто опікуватися дитиною. Тут важливо знайти «золоту середину». Постійне піклування не дає змоги дитині розвиватися самостійно і адаптовуватися до різних суспільних явищ. Треба пам’ятати, що не у всіх ситуаціях можна бути поруч, тому син чи донька повинні навчитися розмірковувати над своїми вчинками і навчитися самостійно знаходити вихід з різних ситуацій, звичайно, не без вашої допомоги. Але не можна забувати і про те, що нестача любові ще з раннього дитинства призводить так званого синдрому «госпіталізму», коли дитина замикається в собі, вважає себе нікому непотрібною, через що гальмується її загальний розвиток. Згодом це може перерости у вседозволеність, через яку діти набувають шкідливих звичок і захоплень.

7. Процес зростання дитини не треба контролювати, а треба брати в ньому участь. Сучасні батьки думають, що для дитини достатньо матеріального забезпечення. Сучасні батьки, також часто сваряться з дітьми через те, що ті дуже багато часу проводять у «гаджетах». Навіть наказують дітей конфіскацією. Але це не вихід. Сьогодні важко собі уявити навчання, здобування інформації, спілкування без «гаджетів». Бо це зручно. Світ рухається далі, розвивається але батьки часто не можуть збагнути чому син чи дочка проводить скільки часу в інтернеті. Наша батьківська помилка – це те, що через власну зайнятість ми мало часу приділяємо дітям. Якщо не губити контакт із дітьми, то все буде добре, а «гаджети» – це лише ознака часу. Але коли у родині контакту нема, тоді ці планшети, телефони, комп’ютери будуть заміняти вас і вашу увагу до дітей. Деякі батьки намагаються підмінити своє піклування, любов, спільні ігри інтернетом. Нас насторожує, що інтернет, комп’ютер займає весь час дитини, тобто вони замість усього. Не всі батьки переймаються цим. Батькам буває зручно, коли дитина чимось зайнята, бо повноцінне спілкування потребує енергії. Буває, що батьки формально питають як справи, а самі дивляться телевізор, відпочивають. Також буває, що батьки дають тільки команди замість того, щоб спілкуватися з дитиною.

Це легко все проходить у підлітковому віці, бо можна розповідати їм казки, історії. Але коли діти в старшому віці – спілкування має бути на рівні з батьками, завжди старатися не мораль читати дитині, а провести цікаву розмову. Не тягнути дітей до себе, а самим тягнутися до дітей.

Батьки часто питають: «А як з батьківським контролем?». Хочу сказати, залежно з яким. Нажаль багато батьків намагаються все контролювати, наглядати, розповідати як треба, як не треба. У цьому разі дитина виростає безпорадною, непідготовленою до ситуацій, у які вона може потрапити у житті.

Нове покоління не є обмеженим, як ми часто думаєм. Розуміємо, що сьогодні є нові технології, нові можливості, але це не означає, що старі, перевірені традиції виховання треба забути.

Батьки, не забувайте, що наші діти мають потребу спілкуватися з нами. Тож зважте чи не занадто багато помилок у вашому вихованні!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь